Ingredience:
1 kg čerstvých malin
350 g cukru
Čas přípravy a porce:
Krok 1
Maliny nasypeme do hrnce, posypeme cukrem a přidáme 1/2 hrnku vody. Vařte na středním plameni a občas promíchejte vařečkou.
Snižte teplotu a pokračujte ve vaření, přičemž maliny hněteme lžící. Když se všechny maliny rozpadnou, sundejte hrnec z ohně.
Krok 2
Velké síto vyložte 4x přeloženou gázou, zavěste na větší hluboký hrnec, do síta nasypte maliny a nechte pár minut odstát, aby šťáva automaticky vytekla, poté zamíchejte lžící, aby vytekla zbytek malinové šťávy.
Nakonec udělejte uzel z gázy a vymačkejte zbytek šťávy. Šťávu dejte na gázový polštářek a přiveďte k varu, případně přidejte další cukr podle chuti.
Krok 3
Po uvaření stáhněte plamen na minimum a šťávu nalijte do čistých sklenic nebo lahví. Uzavřete a nechte vychladnout. Skladujte na stinném místě, například ve sklepě.
Uvedené množství surovin vám dá cca 0,7-0,9 litru šťávy.